Zima! Niestety
większości z nas brakuje śniegu, a zamiast niego mamy problem z nieproszonymi
gośćmi takimi jak przeziębienia, grypa czy ciągły katar i czerwony nos. Jak
odgonić tych nieproszonych gości? Zrozumiałym jest, że większość z Nas
zanim uda się do lekarza spróbuje leczyć się domowymi sposobami, przekazywanymi
z pokolenia na pokolenie mądrościami oraz po prostu tym co mamy pod ręką.
Dziś chciałabym podzielić się z Wami domowymi sposobami moich rodziców, a
przede wszystkim przepisami mojego taty :)
Pierwszym i
niezawodnym w moim przypadku sposobem na polepszenie odporności jest herbata z
sokiem z malin lub z czarnego bzu. Oba soki mają działanie uodparniające i
wspomagające w walce z gorączką. Drugi pity po jednej łyżeczce dziennie,
dodatkowo działa łagodząco na kaszel. Do gorącej herbaty dodajemy
łyżeczkę lub dwie, mieszamy i pijemy! Jest to zarazem pomocne i smaczne.
Najlepiej sprawdzają się soki domowe, ale jeśli nie mamy do takich dostępu
sklepowe także powinny spełnić swoją rolę.
Innym sposobem jest
syrop z cebuli. Również działa uodparniająco i wspomagająco w walce z
przeziębieniem i grypą. Należy pokroić kilka cebul w krążki, włożyć do słoika i
zasypać niewielką ilością cukru. Następnie słoik zakręcić i pozostawić w
ciepłym miejscu do pojawienia się soku. Pić codziennie po jednej łyżce
stołowej.
Ciekawostki na temat cebuli:
Prawidłowa nazwa
botaniczna cebuli to: czosnek cebula, należąca do
rodzaju czosnek. Dla starożytnych Egipcjan symbolizowała życie wieczne dlatego
umieszczano je w mumiach. W starożytnej Grecji sportowcy jedli duże ilości
cebuli, a gladiatorzy rzymscy nacierali się nią przed walką.
Cebula ma właściwości bakteriobójcze oraz wykrztuśne, ze względu na zawartość związków siarki, olejków eterycznych, a także witaminy C.
Cebula ma właściwości bakteriobójcze oraz wykrztuśne, ze względu na zawartość związków siarki, olejków eterycznych, a także witaminy C.
Kolejnym sposobem jest
Syrop z końcówek świerka. Młode przyrosty sosny lub świerka zasypać
cukrem w proporcjach pół na pół, trzymać w ciemnym miejscu, od czasu do czasu
potrząsając by wymieszać. Działa wspomagająco w walce z przeziębieniem i
grypą.
Ostatnim już tajnym narzędziem w walce z przeziębieniem i
wzmocnieniem odporności na zimę jest nalewka z czosnku, miodu i cytryny.
Do przegotowanej wody 0,5 l, wycisnąć 6 ząbków czosnku, zostawić na noc,
rano przecedzić, dodać sok z 2-3 cytryn oraz 3 łyżki miodu. Gotową nalewkę pić
codziennie po jednej łyżce :)
Ciekawostki na temat czosnku:
Czosnek-rodzaj rośliny z rodziny amarylkowatych(bylina jedno
liściasta), dawniej zaliczany do osobno wyodrębnionej rodziny
czosnkowatych. Odkryty ok. 5000 lat temu w Azji. Uznany za roślinę leczniczą
przez Chińskiego poetę, lekarza i przyrodnika Tao Hong-Jinga. Egipcjanie
podawali czosnek robotnikom dla ochrony przed choroba. Natomiast w XVI
wierzono, że stanowi on ochronę przed wszelkimi zarazami oraz zatruciami.
Wieszano wianuszek czosnku nad progiem lub noszono przy sobie jako amulet przed
złem.
Pozdrawiam i życzę zdrowia
S.
WOW!!! Nie znałem takich sposobów, a tym bardziej tych ciekawych ciekawostek. Naprawdę jestem pod wrażeniem :-) pozdrawiam i czekam na kolejne zaskoczenia :-)
OdpowiedzUsuńSuper ,ze wracamy do natury .Wspaniale
OdpowiedzUsuń