niedziela, 31 stycznia 2016

004. Leki z domowej apteki!

Zima! Niestety większości z nas brakuje śniegu, a zamiast niego mamy problem z nieproszonymi gośćmi takimi jak przeziębienia, grypa czy ciągły katar i czerwony nos. Jak odgonić tych nieproszonych gości?  Zrozumiałym jest, że większość z Nas zanim uda się do lekarza spróbuje leczyć się domowymi sposobami, przekazywanymi z pokolenia na pokolenie mądrościami  oraz po prostu tym co mamy pod ręką. Dziś chciałabym podzielić się z Wami domowymi sposobami moich rodziców, a przede wszystkim przepisami mojego taty :) 
Pierwszym i niezawodnym w moim przypadku sposobem na polepszenie odporności jest herbata z sokiem z malin lub z czarnego bzu. Oba soki mają działanie uodparniające i wspomagające w walce z gorączką. Drugi pity po jednej łyżeczce dziennie, dodatkowo  działa łagodząco na kaszel. Do gorącej herbaty dodajemy łyżeczkę lub dwie, mieszamy i pijemy! Jest to zarazem pomocne i smaczne. Najlepiej sprawdzają się soki domowe, ale jeśli nie mamy do takich dostępu sklepowe także powinny spełnić swoją rolę. 


Innym sposobem jest syrop z cebuli. Również działa uodparniająco i wspomagająco w walce z przeziębieniem i grypą. Należy pokroić kilka cebul w krążki, włożyć do słoika i zasypać niewielką ilością cukru. Następnie słoik zakręcić i pozostawić w ciepłym  miejscu do pojawienia się soku. Pić codziennie po jednej łyżce stołowej.

Ciekawostki na temat cebuli:
Prawidłowa nazwa botaniczna cebuli  to: czosnek cebula, należąca do rodzaju czosnek. Dla starożytnych Egipcjan symbolizowała życie wieczne dlatego umieszczano je w mumiach. W starożytnej Grecji sportowcy jedli duże ilości cebuli, a gladiatorzy rzymscy nacierali się nią przed walką.                                                                                                                                                   
Cebula ma właściwości bakteriobójcze oraz wykrztuśne, ze względu na zawartość związków siarki, olejków eterycznych, a także witaminy C.

Kolejnym sposobem jest Syrop z końcówek świerka. Młode przyrosty sosny lub świerka zasypać cukrem w proporcjach pół na pół, trzymać w ciemnym miejscu, od czasu do czasu potrząsając  by wymieszać. Działa wspomagająco w walce z przeziębieniem i grypą. 




Ostatnim już tajnym narzędziem w walce z przeziębieniem i wzmocnieniem odporności na zimę  jest nalewka z czosnku, miodu i cytryny. Do przegotowanej wody  0,5 l, wycisnąć 6 ząbków czosnku, zostawić na noc, rano przecedzić, dodać sok z 2-3 cytryn oraz 3 łyżki miodu. Gotową nalewkę pić codziennie po jednej łyżce :) 

Ciekawostki na temat czosnku:
Czosnek-rodzaj rośliny z rodziny amarylkowatych(bylina jedno liściasta), dawniej zaliczany do osobno wyodrębnionej  rodziny czosnkowatych. Odkryty ok. 5000 lat temu w Azji. Uznany za roślinę leczniczą przez Chińskiego poetę, lekarza i przyrodnika Tao Hong-Jinga. Egipcjanie podawali czosnek robotnikom dla ochrony przed choroba. Natomiast w XVI wierzono, że stanowi on ochronę przed wszelkimi zarazami oraz zatruciami. Wieszano wianuszek czosnku nad progiem lub noszono przy sobie jako amulet przed złem.


Pozdrawiam i życzę zdrowia
S. 


2 komentarze:

  1. WOW!!! Nie znałem takich sposobów, a tym bardziej tych ciekawych ciekawostek. Naprawdę jestem pod wrażeniem :-) pozdrawiam i czekam na kolejne zaskoczenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ,ze wracamy do natury .Wspaniale

    OdpowiedzUsuń