Ochota na coś słodkiego, może niespodziewani goście. Co zrobić? Upiecz sama
coś szybkiego i najlepiej zdrowego. Moją propozycją na takie okazje jest
wspomniane w tytule ciasto marchewkowe. Idealne na długie, zimowe wieczory.
Aromatyczne i zwarte. Przekonaj się sama jakie proste do zrobienia : )
Potrzebne nam będą:
· 300 g marchwi
· 300 g mąki pszennej albo
orkiszowej
· 250 g cukru trzcinowego
· 200 g (dałam mniej ) oleju
· 3 łyżki mielonego siemienia
lnianego
· 1 i ½ łyżeczki sody
oczyszczonej
· 1 i ½ łyżeczki cynamonu
· 1 łyżeczka soli
· ¼ łyżeczki gałki
muszkatołowej
Sposób przygotowania:
1. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o
grubych oczkach
2. Siemię zalać ciepłą wodą i odstawić na
kilka minut
3. W dużej misce wymieszać mąkę z sodą
oczyszczoną i przyprawami
4. W mniejszej misce dokładnie wymieszać
spęczniałe siemię, olej i cukier, następnie dodać marchewkę
5. Zawartość obu misek połączyć i
dokładnie wymieszać
6. Piec 40-45 minut w temperaturze 180
stopni
*Przed włożeniem do piekarnika
całość polałam domową konfiturą brzoskwiniową i posypałam orzechami laskowymi.
Oczywiście można wybrać swoje ulubione dodatki np.płatki migdałowe albo
słonecznik: )
Mam nadzieję, że przepis będzie inspiracją dla wegan, a osoby nieobcujące
na co dzień z takimi potrawami chętnie spróbują nowości : ) Smacznego!
J.
Sądzę, że jest sztosowate! <3
OdpowiedzUsuńPychotka ,smakotka mniam ......
OdpowiedzUsuń